Podzim bez dýňové polévky si už ani neumíme představit. Lahodná dobrota rozehřeje tělo i chuťové pohárky. Ne nadarmo patří v Anglii, Americe i Švýcarsku k oblíbeným slavnostním pokrmům.
Jak vybrat správnou dýni na vaření?
Zeleninové dýně Hokkaidó dorůstají až gigantické velikosti, ale pro vaření bohatě stačí menší plody o poloměru cca 10–40 cm. Vybírejte těžší kusy. Získáte tím jistotu, že budou plné lahodné dužiny a ne semínek. Zralou dýni poznáte podle suchých prasklinek na stonku a tvrdší, matné slupky. Pokud to jde, sáhněte po plodech s hladkým, nepoškozeným povrchem.
Základní recept na dýňovou polévku
Receptů na polévku z dýně se každý podzim vyrojí spousta. Můžete samozřejmě přidat celou řadu dalších surovin, tento základní recept ale nikdy nezklame:
Ingredience pro 4 osoby:
- 500 g dýně Hokkaidó
- 750 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- Sůl, pepř a chilli na dochucení
- Trocha zakysané smetany a pár dýňových semínek na ozdobení
Postup:
- Dýni umyjte, rozpulte a oloupejte. Pokud má hladkou, nepoškozenou slupku, loupání klidně vynechte – slupka vařením změkne a rozmixujete ji i s dužinou.
- Dužinu nakrájejte na větší kostky, přesuňte do hrnce, zalijte vývarem a vařte doměkka zhruba 30 minut.
- Zalijte smetanou, promíchejte a dochuťte solí, pepřem a špetkou chilli.
- Rozmixujte tyčovým mixérem na jemný krém.
- Hotovou polévku ještě chvíli prohřejte.
Polévku podávejte zdobenou kopečkem zakysané smetany a dýňovými semínky. Pokud máte, přidejte také pár kapek dýňového oleje pro lepší trávení.
TIP: Víte, že existují také bezdrátové tyčové mixéry? Po dobití s nimi můžete pohodlně pracovat kdekoli, i bez dosahu zásuvky.
Polévka z pečené dýně
Pečením získá dýně nový chuťový rozměr, který rozhodně stojí za vyzkoušení. Příprava trvá jen zhruba o 10 minut déle než základní recept. Ingredience na 4 porce zůstávají stejné.
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Dýni omyjte, rozpulte, zbavte semen a rozkrájejte na kousky.
- Vyskládejte je na plech a zakápněte olivovým olejem. Doporučujeme použít pečicí papír.
- Pečte doměkka asi 40 minut.
- V hrnci si zatím připravte vroucí vývar a dýni do něj po upečení opatrně přesuňte.
- Vše najemno zpracujte ponorným mixérem a dochuťte solí, pepřem a chilli.
- Na závěr zlehka vmíchejte smetanu a ještě chvíli prohřejte.
Čím dýňovou polévku ozvláštnit?
Možností je spousta. Mezi nejoblíbenější patří:
Bylinky:
- Česnek
- Zázvor
- Fenykl
- Bazalka
- Muškátový oříšek
- Kurkuma
- Kari
Ovoce, zelenina a luštěniny:
- Pomeranč
- Jablko
- Kokosové mléko
- Mrkev
- Červená čočka
- Brambory
„Masožravci“ neudělají chybu ani s opečenou slaninou, nebo pikantní klobáskou.
A jak máte dýňovou polévku nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku..
TIP: Zkuste i další nízkokalorické polévky. Třeba z mrkve nebo brokolice.