Slaný koláč neboli quiche patří ke skvostům francouzské kuchyně. Jeho základem je dobré tenké těsto – tzv. Pâte brisée. Vyzkoušejte si s námi tento úžasný recept.
Ingredience:
- 3 podkovy lososa
- 2 rajčata
- Bylinky podle chuti (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn…)
- 2 čekankové puky
- 100 g krájeného sýra typu gouda
- 4 vejce
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce nasekané petrželové natě
Postup:
- Plátky lososa okořeníme bylinkami a poklademe plátky rajčat. Poté pečlivě zabalíme do pečicího papíru a odložíme stranou. Čekanku také posypeme bylinkami a zabalíme samostatně do pečicího papíru.
- Oba balíčky vložíme do mikrovlnné trouby na funkci Crisp a opékáme 8 minut.
- Mezitím rozklepneme vajíčka do misky, přidáme petrželku, mléko a pořádně rozšleháme.
- Listové těsto položíme na Crisp talíř a vidličkou do něj uděláme pár malých otvorů. Na těsto pak navrstvíme postupně čekanku, malé kousky lososa a rajčata.
- Nakonec zalijeme rozšlehanými vejci a posypeme sýrem.
- Quiche vložíme do mikrovlnné trouby. U typů Jet Chef, Axent, Vitesse a Twin si nastavíme funkci Crisp na 12 minut. Pokud máte typ Max nebo Mini Built, bude vám stačit u funkce Crisp jen 11 minut.
Zapékání s funkcí Crisp je radost
Patentovaná technologie Crisp u mikrovlnek Whirlpool kombinuje 3 typy tepelné úpravy – mikrovlny, sálavý horní ohřev a spodní ohřev. Tento 3D efekt zajistí dokonalé a rychlé propečení s neodolatelnou kůrkou. Za necelé 2 minuty dosáhne Crisp talíř teploty 210 °C, která je ideální pro pečení.
Náš tip! Pokud doma mikrovlnku s funkcí Crisp nemáte, i tak si můžete tento recept připravit – rozehřeje klasickou troubu na 180 °C a pečte zhruba o třetinu déle. Použít můžete i běžné mikrovlnné trouby.
Tipy na další varianty quiche
Recept na quiche s lososem vás neláká, nebo už ho naopak máte „ohraný“? Vyzkoušejte i tyto skvělé varianty:
- slanina, vejce, sýr, smetana (základní recept na quiche)
- šunka, sýr, pórek
- tuňák, vejce uvařené natvrdo, cuketa
- listový špenát a kuřecí maso
- brokolice
- cibule, sýr
- houby, rajčata
- paprika, rajčata, lilek
A jakou variantu slaného koláče máte nejraději vy? Napište nám do komentářů nebo na Facebooku.