Quiche s lososem a zeleninou připravený pomocí funkce Crisp u mikrovlnek Whirlpool

 

Slaný koláč neboli quiche patří ke skvostům francouzské kuchyně. Jeho základem je dobré tenké těsto – tzv. Pâte brisée. Vyzkoušejte si s námi tento úžasný recept.

Ingredience: 

  • 3 podkovy lososa
  • 2 rajčata
  • Bylinky podle chuti (oregano, bazalka, tymián, rozmarýn…)
  • 2 čekankové puky
  • 100 g krájeného sýra typu gouda
  • 4 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 3 lžíce nasekané petrželové natě

Postup:

  1. Plátky lososa okořeníme bylinkami a poklademe plátky rajčat. Poté pečlivě zabalíme do pečicího papíru a odložíme stranou. Čekanku také posypeme bylinkami a zabalíme samostatně do pečicího papíru.
  2. Oba balíčky vložíme do mikrovlnné trouby na funkci Crisp a opékáme 8 minut.
  3. Mezitím rozklepneme vajíčka do misky, přidáme petrželku, mléko a pořádně rozšleháme.
  4. Listové těsto položíme na Crisp talíř a vidličkou do něj uděláme pár malých otvorů. Na těsto pak navrstvíme postupně čekanku, malé kousky lososa a rajčata.
  5. Nakonec zalijeme rozšlehanými vejci a posypeme sýrem.
  6. Quiche vložíme do mikrovlnné trouby. U typů Jet Chef, Axent, Vitesse a Twin si nastavíme funkci Crisp na 12 minut. Pokud máte typ Max nebo Mini Built, bude vám stačit u funkce Crisp jen 11 minut.

Zapékání s funkcí Crisp je radost

Patentovaná technologie Crisp u mikrovlnek Whirlpool kombinuje 3 typy tepelné úpravy – mikrovlny, sálavý horní ohřev a spodní ohřev. Tento 3D efekt zajistí dokonalé a rychlé propečení s neodolatelnou kůrkou. Za necelé 2 minuty dosáhne Crisp talíř teploty 210 °C, která je ideální pro pečení.

Náš tip! Pokud doma mikrovlnku s funkcí Crisp nemáte, i tak si můžete tento recept připravit – rozehřeje klasickou troubu na 180 °C a pečte zhruba o třetinu déle.  Použít můžete i běžné mikrovlnné trouby.

Tipy na další varianty quiche

Recept na quiche s lososem vás neláká, nebo už ho naopak máte „ohraný“? Vyzkoušejte i tyto skvělé varianty:

  • slanina, vejce, sýr, smetana (základní recept na quiche)
  • šunka, sýr, pórek
  • tuňák, vejce uvařené natvrdo, cuketa
  • listový špenát a kuřecí maso
  • brokolice
  • cibule, sýr
  • houby, rajčata
  • paprika, rajčata, lilek

A jakou variantu slaného koláče máte nejraději vy? Napište nám do komentářů nebo na Facebooku.