Zachtělo se vám dobré italské pizzy? Nažhavte troubu na nejvyšší stupeň, „uplácejte“ těsto a během 10 minut upečte. Tak snadný je tenhle recept na domácí pizzu.
Suroviny na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml teplé vody
- 1 kostka čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 4 lžíce olivového oleje
Jako základ pro další přísady:
- Rajčatová omáčka sugo/rajčatová konzerva, nebo 30% smetana
Rajčatovou omáčku „sugo di pomodoro“ běžně koupíte ve větších supermarketech. Skvěle ji nahradí i rajčatová konzerva, kterou osolíte a ochutíte oreganem a bazalkou. Pokud budete místo rajčatové omáčky používat smetanu, sáhněte po té 30%.
Postup přípravy domácí pizzy:
Těsto na poctivou domácí pizzu „založte“ nejlépe 24 hodin předem. Do druhého dne se krásně rozleží, bude vláčné a lépe stravitelné. Pokud tolik času nemáte, nic se neděje.
- V míse smícháme hladkou mouku, sůl, cukr a nadrobenou kostku droždí.
- Zalijeme teplou vodou a důkladně vařečkou promícháme.
- Jakmile bude těsto skoro hotové, přidáme olivový olej.
- Těsto pořádně prohněteme a rozdělíme ho na 3 díly, ze kterých vytvoříme stejně velké bochánky.
- Všechny bochánky potřeme zlehka olivovým olejem, zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice. Ideálně na 24 hodin, nejméně pak na půl hodinky.
- Z bochánku rukama vytvoříme placku, kterou roztahujeme tak dlouho, dokud nedosáhneme požadované velikosti.
- Těsto potřeme sugem nebo smetanou a dále vrstvíme další ingredience, které jsme si vybrali. Sugo lze běžně koupit ve větších supermarketech. Skvěle vám ho ale nahradí rajčatová konzerva, kterou osolíte a ochutíte oreganem a bazalkou. Pokud budete na těsto místo suga používat smetanu, sáhněte po té 30%.
- Troubu nastavte na nejvyšší teplotu a pečte 7–10 minut.
TIP: Italové pečou pizzu při teplotách přesahujících 400 °C. Pokud milujete pizzu, pořiďte si troubu, která se rozpálí na co nejvyšší teplotu.
Nejlepší přísady na pizzu a jejich kombinace
- Sugo (rajčatová omáčka), mozzarella, čerstvá bazalka
- Sugo, šunka, mozzarella
- Sugo, šunka, žampiony, mozzarella
- Sugo, česnek, oregano
- Sugo, ananas, šunka, mozzarella
- Sugo, krevety, mušle, chobotnice, mozzarella
- Sugo, italský salám, olivy, mozzarella
- Sugo, kukuřice, brokolice, paprika, mozzarella
- Smetana, parmazán, pecorino, gorgonzola
A jakou pizzu máte nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.