Čištění trouby pro většinu z nás představuje noční můru. Existuje však několik fíglů, které nám tuto otravnou práci usnadní. Další možností jsou šikovné trouby se samočištěním pyrolýzou nebo funkcí Smart-Clean.
1. Skleněná dvířka trouby
Na skleněná dvířka v žádném případě nesmíme brát tekutý písek nebo prostředky obsahující ostré částečky. Mohly by sklo poškrábat. Na poničeném povrchu se pak nečistoty usazují o to více. Jak tedy čistit?
Přizvěte na pomoc prášek do pečiva. Postačí rozmíchat 1 pytlíček v litru teplé vody. Směs naneseme na sklo trouby a necháme působit 30 minut. Mastnotu pak snadno odstraníme houbičkou.
Náš tip: Vyzkoušejte speciální hadřík s mikrovláknem. Nepoškrábe žádné plochy – nerezové ani skleněné. Přitom účinně čistí i bez použití chemie.
2. Vnitřek trouby
K čištění samotné trouby můžete využít buď koupené čisticí prostředky, nebo pomocníky, které najdete běžně doma:
- Teplá voda – při menším zašpinění
Na dno trouby umístíme misku s vařící vodou a troubu zahřejeme na 50 stupňů Celsia. Vzniklá vlhkost povolí nečistoty a ty pak lze snadněji setřít.
- Sůl – účinné řešení i pro nánosy mastnoty
Na dno nasypeme sůl a troubu zapneme na 200 stupňů Celsia. Sůl zhnědne a odstraní veškerou mastnotu. Zbytky soli pak stačí vyjmout a povrch setřít houbičkou na nádobí.
- Jedlá soda a vinný ocet – tip našich babiček
V misce smíchejte jedlou sodu s vodou. Vzniklou pastou potřeme celý vnitřek trouby a necháme působit 12 hodin. Poté vezmeme vlhký hadřík a zaschlou sodu setřeme. Vinný ocet nalijeme do lahvičky s rozprašovačem a nastříkáme na místa, kde ještě zůstaly zbytky jedlé sody. Nakonec všechny nečistoty setřeme hadříkem.
Náš tip: Pokud nevěříte babským radám, zkuste odmašťovací sprej s profesionálním složením WPro. Odstraňuje odolnou mastnotu z horkých i vychladlých povrchů trub.
3. Mřížka
Mřížku z trouby stačí vyndat a odmočit v horké vodě, do které přidáme prostředek na mytí nádobí a citronovou šťávu. Mřížku můžete takto máčet několik hodin, nebo sáhnout po odmašťovacím spreji. Usazeniny povolí a mřížka bude jako nová.
Samočištění pyrolýzou
Pokud hodně pečete a grilujete, ale čištění trouby vás nebaví, zvažte investici do pyrolytické trouby. S funkcí pyrolýza se trouba zahřeje na teplotu 500 stupňů Celsia a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten pak jednoduše setřete hadříkem. Při tomto automatickém způsobu čištění ušetříte spoustu práce a času.
SmartClean™ a automatické čištění párou
Funkce SmartClean™ funguje na podobném principu. Vnitřek spotřebiče včetně dvířek jsou vyrobeny ze speciálního materiálu, který umožňuje čištění párou. Do trouby stačí vložit nádobu s 250 ml vody, zapnout příslušný program a po skončení celého čisticího cyklu pouze setřít zbylé nečistoty.
Technologie StarClean™
Ještě dál jde potom technologie StarClean™, kde nemusíte u čištění asistovat vůbec. Díky speciálnímu 3vrstvému vnitřnímu povrchu se trouba po spuštění funkce automaticky vyčistí – a to během 35 minut a bez použití jakýchkoliv prostředků.
Příslušenství pro snadné čištění trub
Moderní typy trub nabízejí také speciální příslušenství, které vám usnadní pečení i následnou údržbu. Jedná se například o teleskopické výsuvy, díky kterým se vám bude lépe manipulovat s plechy, doplňkové mřížky či speciální utěrky.