Jak upéct ten nejlepší roastbeef v mikrovlnce i klasické troubě

Roastbeef „po anglicku“ patří k nejoblíbenějším úpravám hovězího masa. Tenoučké plátky báječně chutnají teplé i studené jen tak na chlebu. Jdeme na to?

Suroviny:

  • Hovězí nízký roštěnec, co nejvyzrálejší (cca 200 g na porci pro 1 osobu. Ideálně pečte alespoň 600 g masa v kuse)
  • Olivový olej s rozmarýnem
  • Sůl
  • Pepř

Postup přípravy roastbeefu v mikrovlnce s funkcí Crisp

Nemáte klasickou troubu? Nevadí. Patentovaná funkce Crisp mikrovlnek Whirlpool se postará o dokonalé propečení za neuvěřitelně krátký čas.

  1. Maso očistíme od povrchových blan, svážeme potravinářským provázkem do tvaru válečku a položíme na Crisp talíř. Moc neutahujeme, aby provázek nebránil propékání.
  2. Potřeme olivovým olejem s trochou rozmarýnu, osolíme a přidáme špetku pepře.
  3. Vložíme do mikrovlnné trouby. Navolíme funkci Crisp. S touto funkcí postačí pouhých 15 minut pečení.
  4. A je to! Z trouby vyndáme perfektně propečený roastbeef.

Jak upéct roastbeef v klasické troubě

roastbeef-2

V troubě dejte přednost spíše pomalému pečení. Zajistí, že maso nebude uvnitř syrové a zvenku připálené.

Postup:

  1. Maso očistíme od povrchových blan. Pořádně ho osolíme, potřeme olejem a přidáme trochu pepře.
  2. Potravinářským provázkem zajistíme do tvaru válečku.
  3. Roštěnec zprudka opečeme na pánvi ze všech stran, dokud nezezlátne. Vznikne tak krusta, která nepropustí šťávu při pečení ven.
  4. Maso dáme do pekáče a vložíme do trouby předehřáté na 100 stupňů Celsia. Pečeme asi 1,5 hodiny.
  5. Pravidelně kontrolujeme, aby se nepřipálilo.
  6. Když je maso upečené, necháme ho ještě půl hodiny odpočívat ve vypnuté troubě.
  7. Roastbeef podáváme s hořčicí, křenem nebo oblíbenou omáčkou.

TIP: Chcete maso ještě jemnější? Marinujte ho v oleji přes noc.

Jak poznat, že se roastbeef povedl?

  1. Na řezu převládá růžová barva – ideálně se táhne od kraje až ke kraji.
  2. Čím tenčí je opečený okraj, tím lépe.
  3. Růžová barva vydrží správně upečenému roštěnci klidně 2 dny. Ani po uložení do ledničky by neměl zešednout.

TIP: Pečený roštěnec podávejte nakrájený na co nejjemnější plátky. Čím tenčí budou, tím lépe si vychutnáte jemnost masa.

Vychytávky moderních trub

Bojíte se, že se vám roastfbeef nepovede, jak má? Moderní trouby vás v tom nenechají. Hodí se hlavně tyto funkce:

  • Teplotní sondy

Řada moderních trub disponuje teplotní sondou, která se zapichuje do masa. Ve chvíli, kdy je maso akorát propečené, uslyšíte zvukový signál. S teplotní sondou vám nehrozí, že by se maso připálilo, nebo naopak zůstalo nedopečené.

TIP: Podobnou funkci, byť ne tak přesnou, zastane i klasický teploměr na maso. Dorůžova propečené maso, tedy medium, má mít uvnitř kolem 54 °C.

  • Uchování teploty

Pokud chcete maso udržet v teple do doby, než dorazí hosté, bude se vám hodit funkce pro uchování teploty.

  • Eco pečení

Program pro optimální spotřebu energie během pečení. Šetří cennou energii i vaši peněženku, zejména při pomalém pečení.

A co vy? Jaké máte zkušenosti s pečením roastbeefu? Napište nám třeba na Facebooku.