Co dobrého si připravit k snídani, když vás rohlík s máslem a džemem dávno omrzel? Vyzkoušejte belgickou lahůdku, po které se můžou utlouct děti i dospělí.
Vafle jde připravit na mnoho různých způsobů: podle toho, na co máme zrovna chuť. Na samotné těsto existují desítky receptů: v kynuté i nekynuté variantě. Podle toho, zda chcete vafle křupavé, jemné, nebo lepivé, se upravují samotné ingredience i jejich poměr.
Recept na křupavé vafle
Suroviny na 12 ks:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 125 g másla
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml perlivé vody
- špetka soli
Postup:
- Máslo rozehřejeme v hrnci, aby se úplně rozpustilo, a necháme zchladnout.
- Vychladlé máslo smícháme se studeným mlékem a vejci a pořádně promícháme.
- Postupně přidáváme cukr, sůl, vodu, mouku a prášek do pečiva. Nezapomeneme vše pořádně promíchat, aby v těstě nezůstaly hrudky.
- Těsto necháme 10 minut odpočinout. Mezitím zapneme vaflovač.
- Odpočinuté těsto pak lijeme do vaflovače a pečeme až do zhnědnutí.
Jde to i v sendvičovači
Nemáte-li vaflovač, nezoufejte. Vafle v sendvičovači jsou stejně dobré. Bude vám stačit typ s výměnnými plotýnkami a stejné těsto, které jsme použili na křupavé vafle do vaflovače. U sendvičovače pak stačí použít plotýnku s mřížkou a hned se můžete pustit do výroby.
Nepřežeňte to ale s množstvím těsta, aby vám při zavření nevyteklo ven. Vafle pečte do zezlátnutí až zhnědnutí – pak budou krásně křupavé. Pokud máte raději těsto měkčí a lepivější, vyndejte je o něco dříve.
Jak si ulehčit práci
- Dobré je těsto do vaflovače lít z vyšší nádoby se zobáčkem, aby se vám nevylilo tam, kam nechcete.
- Před první várkou pečení je třeba vaflovač slabě potřít tukem. Pokud však máte přístroj s nepřilnavým povrchem, není to nutné.
- Vafle nikdy nesundávejte kovovými příbory, abyste nepoškodili povrch vaflovače. Raději si k ruce vezměte dřevěnou vařečku nebo špachtli.
- V případě vaflovače i sendvičovače si všímejte kontrolky, která vám určí, zda jsou pečící plochy dostatečně horké pro nalití těsta. Díky nim také zjistíte, kdy je na čase dobroty z přístroje vyjmout.
Tipy na podávání vaflí
A podávání? To už je čistě jen na vás. K vaflím se výborně hodí marmeláda, čerstvé ovoce, čokoláda i šlehačka. Přikládáme výčet nejoblíbenějších přísad:
- cukr (moučkový, vanilkový nebo třeba skořicový)
- čerstvé ovoce (nejlépe se k vaflím hodí lesní ovoce nebo banány)
- šlehačka
- čokoláda (tu můžeme buď nastrouhat, nebo rozpustit ve vodní lázni)
- kakao
- javorový sirup
- agávový sirup
- med
- ořechy
- zakysaná smetana
- bílý jogurt
- marmeláda (Belgičané používají řídkou marmeládu, která je na vafle jako dělaná)
- Nutella
- zmrzlina
Vsadíme se, že jakmile jednou ochutnáte, uděláte si o nejlepší snídani jasno. Nezapomeňte nám napsat své tipy na podávání této lahůdky.