Jak připravit to nejkřupavější těsto na vafle

Co dobrého si připravit k snídani, když vás rohlík s máslem a džemem dávno omrzel? Vyzkoušejte belgickou lahůdku, po které se můžou utlouct děti i dospělí.

Vafle jde připravit na mnoho různých způsobů: podle toho, na co máme zrovna chuť. Na samotné těsto existují desítky receptů: v kynuté i nekynuté variantě. Podle toho, zda chcete vafle křupavé, jemné, nebo lepivé, se upravují samotné ingredience i jejich poměr.

Recept na křupavé vafle

Suroviny na 12 ks:

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 125 g másla
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml perlivé vody
  • špetka soli

Postup:

  1. Máslo rozehřejeme v hrnci, aby se úplně rozpustilo, a necháme zchladnout.
  2. Vychladlé máslo smícháme se studeným mlékem a vejci a pořádně promícháme.
  3. Postupně přidáváme cukr, sůl, vodu, mouku a prášek do pečiva. Nezapomeneme vše pořádně promíchat, aby v těstě nezůstaly hrudky.
  4. Těsto necháme 10 minut odpočinout. Mezitím zapneme vaflovač.
  5. Odpočinuté těsto pak lijeme do vaflovače a pečeme až do zhnědnutí.

Jde to i v sendvičovači

Nemáte-li vaflovač, nezoufejte. Vafle v sendvičovači jsou stejně dobré. Bude vám stačit typ s výměnnými plotýnkami a stejné těsto, které jsme použili na křupavé vafle do vaflovače. U sendvičovače pak stačí použít plotýnku s mřížkou a hned se můžete pustit do výroby.

Nepřežeňte to ale s množstvím těsta, aby vám při zavření nevyteklo ven. Vafle pečte do zezlátnutí až zhnědnutí – pak budou krásně křupavé. Pokud máte raději těsto měkčí a lepivější, vyndejte je o něco dříve.

vaflovac

Jak si ulehčit práci

  1. Dobré je těsto do vaflovače lít z vyšší nádoby se zobáčkem, aby se vám nevylilo tam, kam nechcete.
  2. Před první várkou pečení je třeba vaflovač slabě potřít tukem. Pokud však máte přístroj s nepřilnavým povrchem, není to nutné.
  3. Vafle nikdy nesundávejte kovovými příbory, abyste nepoškodili povrch vaflovače. Raději si k ruce vezměte dřevěnou vařečku nebo špachtli.
  4. V případě vaflovače i sendvičovače si všímejte kontrolky, která vám určí, zda jsou pečící plochy dostatečně horké pro nalití těsta. Díky nim také zjistíte, kdy je na čase dobroty z přístroje vyjmout.

Tipy na podávání vaflí

A podávání? To už je čistě jen na vás. K vaflím se výborně hodí marmeláda, čerstvé ovoce, čokoláda i šlehačka. Přikládáme výčet nejoblíbenějších přísad:

  • cukr (moučkový, vanilkový nebo třeba skořicový)
  • čerstvé ovoce (nejlépe se k vaflím hodí lesní ovoce nebo banány)
  • šlehačka
  • čokoláda (tu můžeme buď nastrouhat, nebo rozpustit ve vodní lázni)
  • kakao
  • javorový sirup
  • agávový sirup
  • med
  • ořechy
  • zakysaná smetana
  • bílý jogurt
  • marmeláda (Belgičané používají řídkou marmeládu, která je na vafle jako dělaná)
  • Nutella
  • zmrzlina

Vsadíme se, že jakmile jednou ochutnáte, uděláte si o nejlepší snídani jasno. Nezapomeňte nám napsat své tipy na podávání této lahůdky.