Nejlepší, a taky nejpříjemnější, obranou proti vedrům je něco studeného do žaludku. Naše recepty na smetanovou a tvarohovou zmrzlinu tak mohou zachránit i lidské životy.
Domácí smetanová zmrzlina s vanilkou
Není nad klasiku! Výživoví poradci by nás za tenhle recept nepochválili, ale pár lžiček ještě nikoho nezabilo. Vyzkoušeno na naší redakci.
Suroviny:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 750 ml 10% smetany
- 8 žloutků
- Špetka soli
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
Postup:
- Žloutky s cukrem utřeme do pěny.
- Přidáme 10% smetanu a semínka z jednoho vanilkového lusku. Vše promícháme.
- Do hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme ji k varu. Mísu se žloutkovou směsí vložíme nad hrnec a ve vodní lázni mícháme přibližně 10 minut. Směs musíme po celou dobu opravdu pečlivě míchat, aby se žloutky neuvařily.
- Jakmile začne směs lehce houstnout, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
- Smetanu ke šlehání vyšleháme dotuha a poté přidáme k vychladlé žloutkové směsi.
- Nalijeme do připravených uzavíratelných krabiček a vložíme do mrazáku alespoň na 8 hodin.
- Lžící na zmrzlinu tvarujeme kopečky a zdobíme je čerstvou mátou.
TIP: Chceme-li docílit nadýchané konzistence, několikrát zmrzlinu z mrazáku vyndáme a zlehka promícháme. Díky tomu se do směsi dostane vzduch. Zmrzlina pak bude pěkně nadýchaná a vláčná.
Tipy na další příchutě
Když se vám klasika ve formě vanilkové zmrzliny přejí, můžete zkusit i další příchutě. Stačí, když do základu přidáte další ingredience.
Mezi naše favority patří:
- Jahody s bazalkou
- Černý rybíz
- Arašídové máslo
- Slaný karamel
- Med
- Ananas s kokosem
- Pekanové ořechy s karamelem
- Banán s čokoládou
- Citrón s mátou
TIP: Máte kuchyňský robot KitchenAid? Pořiďte si k němu šikovný zmrzlinovač. Celou nádobu jednoduše namrazíte, a pak už jen nasypete suroviny. Zmrzlina je vmžiku připravena k podávání!
Rychlá tvarohovo-ovocná zmrzlina
Hutné smetanové zmrzky nejsou nic pro vás? Zkuste tento rychlý recept, hotový během 5 minut:
Suroviny:
- 500 g čerstvých jahod, borůvek, nebo mixu sezónního ovoce
- 250 g tvarohu nebo mascarpone
- 5 lžiček medu (nebo dle chuti)
- Šťáva z ½ citronu
Postup:
- Všechny ingredience společně rozmixujeme.
- Plníme do připravených formiček nebo kelímků.
- Dáme zamrazit.
TIP: Hotovou zmrzku pokapejte před podáváním horkou čokoládou, nebo ji do ní celou namočte. Mňam!
A jakou domácí zmrzlinu máte nejradši vy? Napište nám do komentářů, nebo na Facebooku.