Jak připravit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače? Snadno!

Nejlepší, a taky nejpříjemnější, obranou proti vedrům je něco studeného do žaludku. Naše recepty na smetanovou a tvarohovou zmrzlinu tak mohou zachránit i lidské životy.

Domácí smetanová zmrzlina s vanilkou

Není nad klasiku! Výživoví poradci by nás za tenhle recept nepochválili, ale pár lžiček ještě nikoho nezabilo. Vyzkoušeno na naší redakci.

Suroviny:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 750 ml 10% smetany
  • 8 žloutků
  • Špetka soli
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Žloutky s cukrem utřeme do pěny.
  2. Přidáme 10% smetanu a semínka z jednoho vanilkového lusku. Vše promícháme.
  3. Do hrnce nalijeme trochu vody a přivedeme ji k varu. Mísu se žloutkovou směsí vložíme nad hrnec a ve vodní lázni mícháme přibližně 10 minut. Směs musíme po celou dobu opravdu pečlivě míchat, aby se žloutky neuvařily.
  4. Jakmile začne směs lehce houstnout, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
  5. Smetanu ke šlehání vyšleháme dotuha a poté přidáme k vychladlé žloutkové směsi.
  6. Nalijeme do připravených uzavíratelných krabiček a vložíme do mrazáku alespoň na 8 hodin.
  7. Lžící na zmrzlinu tvarujeme kopečky a zdobíme je čerstvou mátou.

TIP: Chceme-li docílit nadýchané konzistence, několikrát zmrzlinu z mrazáku vyndáme a zlehka promícháme. Díky tomu se do směsi dostane vzduch. Zmrzlina pak bude pěkně nadýchaná a vláčná.

Tipy na další příchutě

Když se vám klasika ve formě vanilkové zmrzliny přejí, můžete zkusit i další příchutě. Stačí, když do základu přidáte další ingredience.

domaci-jahodova-zmrzlina

Mezi naše favority patří:

  • Jahody s bazalkou
  • Černý rybíz
  •  Arašídové máslo
  • Slaný karamel
  • Med
  • Ananas s kokosem
  • Pekanové ořechy s karamelem
  • Banán s čokoládou
  • Citrón s mátou

TIP: Máte kuchyňský robot KitchenAid? Pořiďte si k němu šikovný zmrzlinovač. Celou nádobu jednoduše namrazíte, a pak už jen nasypete suroviny. Zmrzlina je vmžiku připravena k podávání!

Rychlá tvarohovo-ovocná zmrzlina

Hutné smetanové zmrzky nejsou nic pro vás? Zkuste tento rychlý recept, hotový během 5 minut:

Suroviny:

  • 500 g čerstvých jahod, borůvek, nebo mixu sezónního ovoce
  • 250 g tvarohu nebo mascarpone
  • 5 lžiček medu (nebo dle chuti)
  • Šťáva z ½ citronu

Postup:

  1. Všechny ingredience společně rozmixujeme.
  2. Plníme do připravených formiček nebo kelímků.
  3. Dáme zamrazit.

TIP: Hotovou zmrzku pokapejte před podáváním horkou čokoládou, nebo ji do ní celou namočte. Mňam!

A jakou domácí zmrzlinu máte nejradši vy? Napište nám do komentářů, nebo na Facebooku.